Yurt dışından taşıyıcı anne bulmak

Taşıyıcı annelik kadının gebe kalamadığı zorunluluk hallerinde başka bir kadının rahminin gebelik için kullanılarak çocuk sahibi olması anlamına geliyor. Taşıyıcı anneye babanın spermiyle döllenen biyolojik annenin yumurtası naklediliyor. Çocuk doğumdan sonra biyolojik anne babasıyla hayatını sürdürüyor.
Taşıyıcı annelik annenin doğuştan rahminin olmadığı veya sonradan herhangi bir sebeple rahmin alınması durumunda tercih edilen bir yöntem. Ayrıca rahmi olan fakat Asherman Sendromu gibi gerekçelerle gebeliğe müsait olmayan kadınlarda da taşıyıcı annelik uygulaması mümkün. Annenin kalp, akciğer, beyin gibi hamile kalmasında veya doğum yapmasında ciddi riskler olması hali ile tekrarlayan gebelik kayıpları da taşıyıcı anneliğe zemin hazırlıyor.
Türkiye’de çocuğu doğuran kişi yasal olarak onun resmi annesi kabul ediliyor. Bu nedenle taşıyıcı annelik Türkiye kanunlarına göre suç teşkil ediyor. Bu nedenle taşıyıcı annelik yoluyla gebe kalmak zorunluluğu veya tercihinde kalan adaylar yurt dışında çözüm arıyor. Amerika Birleşik Devletleri tercihi yüksek gelir düzeyine sahip aileler arasında favori durumda. Çünkü orada doğan çocukların vatandaşlık hakkının da bulunması ülkeyi cazip kılıyor. Bunun dışında komşu ülkelerde KKTC ilk sıralarda geliyor. KKTC’de hem donör hem de taşıyıcı annelik serbest. Türkiye’ye yakınlığı ve dil birliği de tercih sebebi. Yine komşu ülke Gürcistan en çok tercih edilen yerlerden. Uzak Doğu ülkeleri ve Hindistan da az da olsa tercih edilebiliyor.
Yurt dışında taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olan çiftlerin yasal süreçleri çok iyi düzenlemeleri, ileride bir sıkıntı yaşamamaları için taşıyıcı anne ile çok iyi hazırlanmış sözleşmeler yapmaları önemli. Ayrıca bazı durumlarda taşıyıcı annenin doğum sonrasında bebeği bırakmama gibi durumlarla da karşılaşılabildiği için önceden psikolojik desteğin ve rehberliğin ihmal edilmemesi gerekiyor.

taşıyıcı anne nedir
Bazı durumlarda anne adayının yumurtalarının da gebeliğe uygun olmaması nedeniyle taşıyıcı anne aynı zamanda yumurta veren anne da olabiliyor. Böyle bir durumda taşıyıcı anne aynı zamanda biyolojik anne oluyor. Bu durumun yasal zemininin uygun olması ve prosedürlerin eksiksiz tamamlanması çocuğu büyütecek annenin ve doğacak çocuğun haklarının çok iyi korunması profesyonel hizmete bağlı. Sadece ücret pazarlığıyla ve uygun fiyatla verilen kararlar daha sonra sonu hüsranla biten uygulamalara kapı aralayabiliyor.
Bazı ülkeler ise taşıyıcı annelik konusunda ticareti önlemek için taşıyıcı annenin biyolojik anne ile akrabalık bağının olması koşuluyla yasalar izin verebiliyor. Bu ülkelerde taşıyıcı annelik uygulamasından yararlanmak isteyin Türkiye vatandaşları taşıyıcı anneyi de tabiri caizse beraberinde taşıyor.
Taşıyıcı annelik hukuksal, psikolojik, ekonomik, sosyal ve dini açılardan metaneli bir konu. Ülkemizde bu konuda yasal bir düzenleme henüz hayata geçmiş değil. Önümüzdeki günlerde bu konu ülkemizin yoğun gündemi arasında yer bulabilirse bir yasal statü de kazandırılabilir.